21 години от атентатите на 11 септември Прочетете ощеАтентатите от 11

...
21 години от атентатите на 11 септември Прочетете ощеАтентатите от 11
Коментари Харесай

На този ден: 21 години от атентатите на 11 септември в САЩ

21 години от атентатите на 11 септември 
Прочетете още
Атентатите от 11 септември 2001 година са поредност от 4 съгласувани самоубийствени офанзиви против Съединени американски щати, осъществени на 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна формация „ Ал-Кайда “ отвличат 4 пътнически самолета. Първо съзнателно са разрушени 2 от тях във 2-те кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. За по – малко от 2 часа нюйоркчани стават очевидци на това, по какъв начин кулите са сринати до основи.

Следващата стъпка на терористите е разбиването на 3-тия аероплан в постройката на Пентагона – седалището на Министерството на защитата на Съединени американски щати, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият аероплан се разрушава в намерено поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания. Поради оказана опозиция от пасажерите самолетът не съумява да доближи крайната си цел във Вашингтон. Официално броят на починалите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пасажерите в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 страни. Загиват също по този начин и служители на реда, пожарникари и други избавителни служащи.

Най – многочислени са жертвите при офанзивата на двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Освен те двете се срутва и още една прилежаща постройка от комплекса. Трите здания от комплекса на Световния търговски център се срутват вследствие на структурни повреди. Южната кула пада в 9:59 ч. откакто 59 минути е обхваната от пожар, породен от конфликта със самолета. Северната кула пада в 10:28 ч. откакто гори 102 минути. Когато северната кула пада, парчета от нея падат върху прилежащата постройка от комплекса, като я повреждат и провокират пожар. Тези пожари горят с часове и компрометират градивната целокупност на постройката, вследствие на което тя се срутва в 17:21 ч.

За терористите е открито, че са свързани с Ал-Кайда – добре проведена ислямска терористична формация, ръководена от Осама бин Ладен от Саудитска Арабия. Двама от тях са от Обединените арабски емирства, останалите – от Египет и Ливан. Американските следователи заключават, че Халед Шейх Мохамед е възнамерявал нападенията. Той е хванат през 2003 година Бин Ладен в началото отхвърля, само че по-късно удостоверява съучастието си. Най-интересното е, че ФБР не търси Осама бин Ладен за атентатите от 11 септември 2001 година, а за образуване на други атентати през 1998 година Следователно съпричастността на Осама бин Ладен към събитията от 11.09.2001 година е противоречива.

През декември 2008 година Халед Шейх Мохамед и други четирима подсъдими се признават за отговорни по образуване на атентатите. Късно вечерта на 1 май 2011 година (2 май в Пакистан) президентът на Съединени американски щати Барак Обама афишира в публично послание от Белия дом, че Осама бин Ладен е погубен в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце. След края на военната интервенция тялото е откарано в Афганистан за идентификация, а по-късно заровено, без да бъде предадено на околните му, на неназовано място в Арабско море съгласно ислямските обичаи.

През 1915 г.  В Царство България стартира готовност на българската войска за Първата международна война.

Започват изкопните работи по построяването на Пентагона



Пентагонът е седалището на Министерство на защитата на Съединени американски щати. Думата се използва освен за Министерството на защитата на Съединени американски щати, само че постоянно и като знак на Въоръжените сили на Съединени американски щати. Това е най-голямата административна постройка в света и има формата на верен пентагон. Намира се в окръг Арлингтън, Вирджиния, покрай столицата Вашингтон.
Строителството на Пентагона стартира на 11 септември 1941 година и за 6 месеца са осъществени грубите строителни работи. Въпреки присъединяване на Съединени американски щати във Втората международна война вътрешните строителни работи не престават интензивно, както и обзавеждането на постройката. Общата стойност на постройката към предаването ѝ е 83 млн. $. Тя е предадена изцяло за употреба на 15 януари 1943 година

Формиран е Световният фонд за дивата природа



След посещаване с научно-консултантска цел в Източна Африка през 1960 година, бъдещият създател на WWF сър Джулиън Хъксли (известен биолог и първи шеф на UNESCO), разгласява публикации в английския седмичник „ Observer “, предупреждаващи английското общество за същинските мащаби на заличаването на природата в Източна Африка. Видни предприемачи, еколози и други английски природозащитни организации, заинтригувани от казуса, оферират поддръжката си, с цел да се наберат средства за разрешаването му. Идеята за фонд в поддръжка на застрашените скотски типове в началото е препоръчана на Хъксли от Виктор Столън в отговор на публикациите в „ Observer “. Това предложение кара Хъксли да свърже Виктор Столан с Макс Никълсън– природозащитник и орнитолог, индивидът, който в действителност измисля името на организацията. WWF е учредена на 29 април 1961 година под името World Wildlife Fund, а първият офис на организацията отваря порти на 11 септември същата година в град Морж, Швейцария.

През 1997 година непилотираният космически  уред на НАСА Марс Глобъл Сървейър доближава орбитата на Марс.

Родени на този ден са  българският футболист и треньор Пламен Марков, немският футболист и треньор Франц Бекенбауер, журналистът Кеворк Кеворкян, американският кино режисьор Брайън Де Палма и други.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР